PUZZLE VE PSİKOLOJİ

02-12-2022 23:29
PUZZLE VE PSİKOLOJİ
Puzzle kimi için parçaların oluşturduğu bütünken kimi için bütünün parçalara ayrılmış halidir. tıpkı insan ruhu gibi. Kimi insan bütüncül eğilimliyken kimi de parça eğilimlidir…

Puzzle ile insan psikoloji arasında bir ilişki vardır. Bazen biz puzzle tamamlarken bazen de puzzle bizi tamamlayabilir. Puzzle kimi için parçaların oluşturduğu bütünken kimi için bütünün parçalara ayrılmış halidir. tıpkı insan ruhu gibi. Kimi insan bütüncül eyilimliyken kimi de parça eğilimlidir. Kimi toplumcuyken kimi bireycidir. Kimi bütünü araken kimi ayrıntıyı arar. kimi puzzle ile toplanırken kimi de dağılabilir. Puzzle lar bizi bu anlamda tanılayabilirler.

Aynı zamanda bir hobi olarak vakti değerlendirmek anlamında da bir mana kazanabilir puzzle. hobiler insan hayatına anlam katan uğraşılardır. Salata gibi yemeğe tad katan bir unsurdur, hayata renk katabilir. Hayatı hızlı yaşadığımız bu modern çağda bize durmayı fısıldayan, biraz daha yakınımıza odaklanmamızı sağlayan hoş bir uğraşıdır. bu anlamda da dikkatimizi kendimize odaklamamızı sağlayabilir. çağımızın hastalıklarından biri olan dikkat eksikliğinin giderilmesinde de çok etkilidir. Sabretmeye, sonuca odaklanmayı, süreci keyifli hale getirmeyi, dikkat ve konsantrasyonu güçlendirmeyi bir oyun haline getirir. Puzzleların pedagojik faydaları:

Parça Bütün İlişkisi
Şekil Zemin Algısı
Tüme Varım Tümden Gelim
Muhakeme Mukayese Sınıflama Sıralama
Analiz Sentez
Problem Çözme Alternatifleri Deneme Çözüm Üretme
Benzerlik Farklılık
Dikkat Ve Konsantrasyon Güçlendirme
El Göz Koordinasyonu
Algılama
Hareket Zaman Etüdü
Analitik Düşünme
Akıl Yürütme
Bütünleştirme-Eşleştirme-Ardışıklık
Merak Keşif
Üretgenlik
Sabır
Bağımsız İş Yapabilme
Sosyalleşme
İnce Motor Hareketlerde Pratiklik
Hedefe Odaklanma
gibi becerileri kuvvetlendirebilir.

Puzzle bir aynadır. sizi iyi de edebilir kötü de. siz iyi mi olmak istiyorsunuz kötü mü buna bağlı. kendinizi iyileştirmek için puzzle ile ilgilenirseniz o da sizi iyileştirebilir. siz kendinizi kötüleştirmek için puzzle ile ilgileniyorsanız o da size istediğinizi verebilir. tabi obsesyon eğilimi olan kişilerinde takıntılarının gün yüzüne çıkması açısından da önemli bir oyundur puzzle. kişi puzzle tamamlayayım toparlayayım derken kendisini dağıtabilir. burada da hayatımızın her alanında olduğu gibi ifrat ve tefritten uzak ölçülü itidalli olmak önemlidir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.